Menu Sluiten

Is Het Legaal Om Een Auto Te Verkopen Zonder Keuring

Carswitch is een professionele autohandelaar met meer dan 20 jaar ervaring in de autobranche. Wij zijn gespecialiseerd in de aankoop van alle merken tweedehands auto’s, ongeacht de staat of de technische controlestatus.

92453439245343

More info

tags: Advies Auto Verkopen Zonder Keuring – Auto Inkoop – Auto Opkoper – Auto Verkopen – Auto Verkopen Zonder Keuring – 

Wenst u meer info over is het legaal om een auto te verkopen zonder keuring kijk dan vlug op https://carswitch.be | Is Het Legaal Om Een Auto Te Verkopen Zonder Keuring

Title: Auto keuren? Of toch niet? Wat zijn de regels bij het verkopen van een auto zonder keuring?

Inleiding
Het is voor veel mensen een herkenbare situatie: je wilt je oude auto verkopen, maar de keuring is verlopen. Je vraagt je af of je de auto nog wel mag verkopen zonder keuring en zo ja, wat zijn dan de gevolgen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de regels omtrent het verkopen van een auto zonder keuring in Nederland.

Wat is een autokeuring?
Een autokeuring is een periodieke controle van je auto om te kijken of deze nog voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van verkeersveiligheid en milieu. Deze keuring is in Nederland verplicht en moet eens per jaar worden uitgevoerd voor auto’s ouder dan drie jaar. Zo’n keuring kan worden uitgevoerd door verschillende organisaties, zoals de RDW.

Mag ik mijn auto verkopen zonder keuring?
Het antwoord op deze vraag is ja, dat mag. Er bestaat namelijk geen wettelijke verplichting om een geldige APK-keuring te hebben op het moment van verkoop van je auto. Wel ben je als verkoper verplicht om eventuele gebreken aan de koper te melden. Daarbij moet je ook vermelden dat de auto niet is goedgekeurd voor de APK en dat de koper zelf voor een nieuwe keuring moet zorgen.

Gevolgen voor de koper
Voor de koper van de auto heeft het geen nadelige gevolgen als de auto niet is goedgekeurd. Wel is het belangrijk dat de koper op de hoogte is van de gebreken. De koper is namelijk zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van een nieuwe keuring en eventuele kosten die hiermee gepaard gaan.

Risico’s voor de verkoper
Als verkoper ben je verplicht om eventuele gebreken te melden aan de koper. Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper aansprakelijkheid voor deze gebreken. Dit kan leiden tot vervelende situaties en juridische procedures. Het is daarom verstandig om alle gebreken aan de koper te melden en dit ook schriftelijk vast te leggen in bijvoorbeeld de koopovereenkomst.

Verkoop zonder keuring in het buitenland
Als je van plan bent je auto te verkopen aan iemand in het buitenland, moet je goed opletten. In sommige landen is het namelijk wel wettelijk verplicht om een geldige keuring te hebben op het moment van verkoop. Check dus altijd de regels in het betreffende land voordat je de auto verkoopt.

Conclusie
In Nederland is het toegestaan om een auto te verkopen zonder keuring. Wel ben je als verkoper verplicht om eventuele gebreken te melden aan de koper en moet je duidelijk aangeven dat de auto niet is goedgekeurd voor de APK. Voor de koper heeft dit geen gevolgen, behalve dat hij zelf verantwoordelijk is voor een nieuwe keuring. Vergeet ook niet om eventuele gebreken schriftelijk vast te leggen om vervelende situaties te voorkomen. Bij verkoop naar het buitenland is het belangrijk om de regels van dat land te controleren. Verkoop dus gerust je auto zonder keuring, maar zorg wel dat je alle zaken goed op orde hebt!


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Is het legaal om een auto te verkopen zonder keuring

!–StopPubText–>.